Sevr Antlaşması

Birinci Dünya Savaşı'nın galip devletleri Osmanlı Devleti ile barış antlaşması yapmayı geciktiriyorlardı. Çünkü büyük ve zengin Türk topraklarını Türkler'e bırakmak Osmanlı Devleti'ni ayakta tutmak niyetleri yoktu. Ama bu zengin toprakları aralarında paylaşmak da kolay değildi. Bu arada Türk milleti kenetleniyor, bileniyor ve yurdunu işgalden kurtarmak için sıkılan yumruk gibi toplanıyordu. Bunu da farkeden galip devletler San Remo'da toplanarak Osmanlı Imparatorluğu'nu paylaşmaya karar verdiler.

Galip devletler, San Remo'da kararlaştırdıkları barış şartlarını bildirmek için Osmanlı Devleti'nin temsilcilerini Paris'e davet ettiler. 11 Mayıs Paris Konferansı'nda galip devletler Türkler'e barış şartlarını şu şekilde açıkladılar:

1- İstanbul vilâyeti sınırları dışındaki bütün Trakya ile Ödemiş, Tire, Söke, Akhisar, Kasaba ve Kırkağaç dahil, İzmir bölgesi Yunanistan'a verilecektir.

2-Türkiye'nin güneydoğu sınırı Mardin, Urfa, Antep ve Osmaniye'nin kuzeyinden geçirilecek, buradan Tokat'a kadar uzanan arazi Fransızlar'a verilecektir.

3- Mersin yakınlarından başlayıp Güneybatı Anadolu'yu kaplayan ve Bursa yakınlarına kadar uzanan arazi Italyanlar'a bırakılacaktır.

4-lrak ve onun uzantısı saydıkları Güneydoğu Anadolu'nun uç noktasını İngiltere alacaktır.

5- Kuzey-doğu Anadolu.Tirebolu'yu da içine almak kaydıyla, burada kurulacak Ermenistan'a bırakılacaktır.

6- Boğazlar bölgesi, bayrağı ve bütçesi ayrı bir idareye verilecek ve bu idareye Osmanlı Devleti katılmayacaktır.

7- Antlaşmanın imzalanmasından bir yıl sonra Kürtler, Doğu Anadolu'da ayrı bir devlet kurabileceklerdir.

8-Orta Anadolu'nun bir kısmı ile Orta Karadeniz Osmanlı Devleti'ne kalacak, barışın diğer şartlarına ve özellikle azınlıklarla ilgili hükümlere tam riayet edildiği takdirde, İstanbul'daki Osmanlı Devleti'ne bırakılabilecektir.

Türk topraklarının bu şekilde paylaşılmasından başka askerimizin sayısı, silâhları ile donanmanın gemi sayısı sınırlı tutulacak, malî işleri İngiltere, Fransa ve İtalya'nın katılacağı bir komisyon yönetecekti. Kapitülasyonlar devam edecek ve bundan itilâf devletlerinden başka Bulgaristan, Ermenistan ve Hicaz'da faydalanacaktır.