Yunanlıların Anadoluyu İşgal Etmesi

Paris Konferansı devam ederken, Türkler'i şartları kabule zorlamak için Yunanlılar harekete geçirildi ve 24 Haziran-25 Temmuz arasında Akşehir, Balıkesir, Edremit, Bandırma, Mudanya, Kirmastı, Gönen, Karacabey, Bursa, Tekirdağ, Lüleburgaz, Edirne ve Kırklareli işgal edildi. Bu arada Yunanlılar'ı destekleyen İngilizler de İzmit'e asker şevkettiler.

Türk devletinin yok olması demek olan işte bu ağır şartları, padişah ve hükümeti kabul etti. 10 Ağustos 1920 günü, Şura-yı Devlet Reisi Rıza Tevflk Bey, Maarif Nazın Hadi Paşa ve Reşat Halis Bey, Paris'te Sevr (Serves) Sarayı'nda bu şartlarla, Osmanlı Devleti adına antlaşmayı imzaladılar.

Fakat, bu antlaşmanın geçerli olması için anayasaya göre Osmanlı meclisinin onaylaması gerekiyordu. Galip devletler bu meclisi dağıttıkları için antlaşmayı Ankara'da toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onaylaması gerekecekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Ağustos günü yaptığı toplantıda, Sevr Antlaşması'nı tanımadığını, bu antlaşmayı kabul ve imza edenleri vatan haini saydığını, işgalleri tecavüz sayacağını ve silâhla karşılayacağını ilân etti.

Fakat, düzenli orduların kurulabilmesi için zamana ihtiyaç vardı. Bundan yararlanan Yunanlılar Anadolu'da ilerlemeye devam ederek Uşak ve Nazilli'yi işgal ettiler.