Swon6 ile 40 milyarlık oyun pazarına Türk damgası
Bilişimin oluşturduğu dev ekonomi Türk girişimcilerin de ilgisini çekiyor. Sadece bilgisayar oyunu pazarının yıllık 40 milyar dolarlık bir ciroya sahip olduğu biliniyor. Türkiye’deki bilişim pazarı yabancı dev firmaların iştahını kabartırken, Türk girişimciler de dünyadaki bu dev bilişim pastasına ortak olmak için canla başla çalışıyor.
Biri inşaat mühendisi, diğeri ise temizlik malzemeleri üreticisi iki arkadaş, bilgisayar oyunlarına olan tutkularını birkaç adım öteye taşımışlar. Yaratıcılıklarını da kullanan iki arkadaş yaklaşık 200 bin dolara mal olan büyük bir maceranın içine girdi. Swon6 ismini verdikleri bir strateji- savaş oyunu geliştiren Fırat Bükey ve Alp Habif, 20 Eylül 2008 tarihinde Swon6’yı oyunseverlerle buluşturmak için son hazırlıklarını yapıyor.
Kutu oyunu ile başladı
İlk önce kutu oyunları konusunda girişimlerde bulunan Fırat Bükey, Microsoft’un partner kuruluşlarından Eagle Games’in Türkiye distribütörü olur. İlk yılında en çok oyun satan distribütör olmayı başaran Fırat Bükey, kendi geliştirdiği kutu oyunun senaryosunu da üretilip tüm dünyada satışa sunulması için distribütörü olduğu firmaya verir. Ancak partner firma ile Microsoft’un arasının açılması, işlerin durmasına neden olur. Fırat Bükey, kendisine ait Oysa Oyun Sanatları şirketi ile kutu oyunları satışı işini sürdürürken, yeni bir maceraya daha girmeye karar verir.
Adeta bilgisayar oyunu müptelası olan Fırat Bükey, arkadaşı Alp Habif’le birlikte 2007 eylülünde oturup yeni bir oyun senaryosu hazırlamaya karar verirler.
İlk etapta 200 bin dolarlık bir yatırımla işe başlayabileceklerini saptayan iki girişimcinin ilginç öyküsü böylece başlıyor. Tabi işi büyük bir ciddiyetle yapan girişimciler hemen bu işi yürütecek olan Emibel Elektronik Oyun ve Bilişim Sistemleri Sanayi şirketini kurarlar. Emibel isminin özel bir anlamı olduğunu hatırlatan Fırat Bükey, “Alp’in oğlunun adı “Emir” benim kızımın adı “Beliz”’, her iki ismin ilk hecelerini birleştirince ortaya Emibel ismi çıktı” açıklamasını yapıyor.
Bükey, şirketi kurduktan sonra yaklaşık 9 aylık bir çalışmayla oyunun tüm hikâyesini, senaryosunu, tüm formülleri şekillendirdiklerini, oyunu Excell’de offline oynanabilecek düzeye getirdiklerini belirtiyor. Yapımcı firma konusunda uzun süren arayışın ardından Arma Teknik firması ile anlaşıyorlar ve oyunun bilgisayar programı hazırlanmaya başlıyor.
Eylül’de oyunseverlerle buluşuyor
Fırat Bükey, oyun için ilk başta Ocak 2008 tarihini verdiklerini belirterek, şöyle konuşuyor: “Bu konuda öncelikle oyunu sabırla bekleyen tüm oyunculardan özür diliyoruz. Her şeyi çok iyi planlamaya çalışıyoruz ama maalesef her şey planlandığı şekilde gitmiyor. İlk başta Ocak 2008 diye bir açılış tarihi vermiştik ne yazık ki ona sadık kalamadık, bunun asıl nedeni de çok kuvvetli bir veri tabanı altyapısı oluşturmaya çalışmamızdı. Yarattığımız oyun o kadar geniş bir altyapıya sahip ki hatalar havuzu içinde oyunun açılmasına göz yummak yerine bu gecikmeyi göze aldık. Şu anda son durumumuz şöyle, Oyun 2008 Eylül ayı içerisinde open beta olarak kesinlikle açılacak.”
Oyunu farklı kılan özellikleri
Bir çok benzer strateji ve savaş oyununda 5 ila 15 arası farklı ırk veya ülke bulunur. Bu ırk veya ülkelerin herbiri genelde diğerinden farklı özellikler taşır. Bu tür oyunlarda işin en zevkli tarafı, her seferinde farklı ırkla/ülkeyle oynarken bambaşka bir oyun oynama hissi yaşamaktır. Swon6 bu unsurun kıymetini bildiği için olayı biraz daha genişleterek aynı servera birbirinden tamamen farklı özelliklere sahip 12.000 farklı oyuncu tipi (ülke/ırk) koymayı başarmış.
Genelde sıra tabanlı hiçbir online oyunda yoldaki askeri birimlere müdahale yapmak mümkün değilken, Swon6’da Havadaki Filolara saldırı yapılabiliyor. Bu nedenle gemileriniz havada da güvende değil.
Aynı zamanda bir oyun müptelası olan Fırat Bükey, kendi geliştirdikleri oyunun farklı bir yönünü de şöyle anlatıyor: “Düşünün ki birisi size saldırıyor ve sizi yenecek. Başka bir gezegenden onun bilmediğini düşündüğünüz daha güçlü bir filonuzu yaklaşan filoya doğru kaldırıyorsunuz. Fakat bunun bir tuzak olduğunu farkettiğinizde iş işten geçmiştir çünkü düşman farklı bir gezegenden, filo roketleri ile savunmasız kalan havadaki güçlü filonuzu patlatır. Düşman, gezegeninizi de vurduktan sonra gayet mutlu bir şekilde gezegenine dönerken, siz onun filosunun yerini çok daha güçlü bir oyuncu arkadaşınıza bildirirsiniz ve oyuncu gezegenine dönemeden havada işi bitirilir. Bu tür olayların kombinasyonları sadece oyuncuların hayal güçleri ile sınırlıdır.”
Elbette Swon6’nın farklılıkları bunlarla sınırlı değil, oyunun diğer özelliklerini ise oyuncuların keşfetmesine bırakıyoruz.
Arma Teknik dünya kalitesinde iş çıkardı
Oyunun en zor aşamalarından biri de oyun programının yazılması aşamasıdır. Bunun için uzun süren arayışlar içine girdiklerini belirten Fırat Bükey, Arma Teknik’le tanışmalarını ve süreci şöyle anlatıyor: “Yavaş yavaş oyun şekillenmeye başlayınca bu seferde oyunun programını kime yaptırabiliriz diye araştırmalara başladık. Uzun bir süre hiçbir programcı bulamadık. Çevremize sorduk soruşturduk sonunda sadece 4 tane bu tip bir program yazabilecek kişi bulduk. Onlarla yapılan görüşmeler sonuç vermedi. Sonunda şunu anladık ki profesyonel bir iş istiyorsak profesyonel bir firma ile çalışmamız gerekir. Bu bağlamda Arma Teknik firması ile görüşmelerin ardından anlaşmalarımızı tamamladık ve oyunun programlama süreci başladı. Ama şunu tekrar etmeden geçemiyorum, gerçekten Arma Teknik o kadar profesyonelce bir çalışma sergiledi ki açıkçası bu kadarını beklemiyorduk.
Eylül ayında oyunseverlerle buluşacak Swon6’nın yaratıcısı Fırat Bükey, Yapımcısı Arma Teknik ve Yayıncısı da Emibel Ltd. Olacak.
Swon6 ile 40 milyarlık oyun pazarına Türk damgası yorumları
Ziyaretci
09.05.2009Merhaba .Bu oyuna başlıyacak arkadaşlar falan varsa boşu boşuna uğraşıpta vakit harmasınlar Çünkü değmez.Oyunu Adminler ve Moderatörlerde oynuyor ve ilk 10 sırada Onlar yerlaıyor.Su saat itibariyle ben o oyunda 2. Sıradayım ama oralara nasıl geldim birde bana Sorun.Kullanıcıların Yapmış oldugu hersey hakkkında bilgileri olabiliyor Mesela bir bilim bastıgınızda bu saklı olması gerkirken adamlar gemi sayınıza varana kadar hepsinden haberdar.Bunu oyun içinden Casus Sondası Denen casusluk teknoljisiyle deilde Kendi imknaları dahlininde olan Panelle elde ediyorlar.Tamamen Boşa çırpınırsınız.Kimseye eşit derecede yaklaşılmıyor.Size Tavsiyem Boşuna başlamayın İyi Geceler. CengizKhan Evren1 Sıralama 2.
Ziyaretci
09.05.2009Merhaba .Bu oyuna başlıyacak arkadaşlar falan varsa boşu boşuna uğraşıpta vakit harmasınlar Çünkü değmez.Oyunu Adminler ve Moderatörlerde oynuyor ve ilk 10 sırada Onlar yerlaıyor.Su saat itibariyle ben o oyunda 2. Sıradayım ama oralara nasıl geldim birde bana Sorun.Kullanıcıların Yapmış oldugu hersey hakkkında bilgileri olabiliyor Mesela bir bilim bastıgınızda bu saklı olması gerkirken adamlar gemi sayınıza varana kadar hepsinden haberdar.Bunu oyun içinden Casus Sondası Denen casusluk teknoljisiyle deilde Kendi imknaları dahlininde olan Panelle elde ediyorlar.Tamamen Boşa çırpınırsınız.Kimseye eşit derecede yaklaşılmıyor.Size Tavsiyem Boşuna başlamayın İyi Geceler. CengizKhan Evren1 Sıralama 2.
oyunlar
13.12.2009teşekkürler güzel makale.
Kız oyunları
03.01.2010Oyunu oynamayı düşünüyorum güzel oyuna benziyor. Ancak son arkadaşın yorumu biraz düşündürücü sanki.
Konular
- Serbest Cumhuriyet Fırkası
- Sevr Antlaşması
- Sivas Kongresi
- Sosyal Alandaki İnkılaplar
- Türk-Sovyet Münasebetleri (1923 - 1932)
- Türk-Sovyet Münasebetleri (1932 - 1938)
- Soyadı Kanunun Kabulü
- Şeriye ve Evkaf Vekâleti'nin kaldırılması
- Şeyh Sait İsyanı
- Takrir-i Sukûn Kanunu ve İzmir Suikast Girişimi
- Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik
- Yeni Tarih Anlayışı ve Türk Tarih Kurumu'nun kuruluşu
- TBMM'nin Açılmasından Sonra Meydana Gelen Askeri ve Siyasi Olaylar
- Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması
- Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası
- Türk Birliğinin Korunması
- Türk Devrimleri
- Türk-Fransız İlişkileri
- Türk alfabesinin kabulü
- Türk İnkılabının Dayandığı İlkeler
- Türk-İtalyan İlişkileri
- Türk Ordusu ve Milli Savunma
- Türk-Alman İlişkileri
- Türkiye Cumhuriyeti Antlaşmaları
- Türk-Fransız İlişkileri ve Hatay Meselesi
- Türkiye ve İngiltere İlişkileri
- Türkiye - İtalya İlişkileri
- Türk-Yunan İlişkileri
- Ulaştırma Alanındaki İnkılaplar
- Yunanlıların Anadoluyu İşgal Etmesi